Geen polarisatie, maar harmonisatie – technologie in China
De wereld van tech, waar gebeurt het echt? Niet meer in Europa of Amerika waar we allemaal de giganten als Amazon, Google, Facebook en Microsoft kennen. De focus ligt nu op het Oosten, en dan vooral op China. Daar gaan wij als We R Asia natuurlijk maar al te graag in mee.
In een editie van Techreuzen vertelt John Lin, China Tech Speaker en Ecosystem Business Developer bij bol.com, over de grote invloed van technologie in China, waarom wij in het Westen daar niet meer omheen kunnen en welke kansen we er juist uit kunnen halen.
De grootste partijen
Om een beeld te schetsen van de gigantische tech markt in China vertelt Lin over twee bedrijven: Alibaba en Tencent. Beide hebben ze bijna een miljard gebruikers en Alibaba functioneert als een soort combinatie van Facebook, Amazon, Uber, Netflix en Google. Het bedrijf heeft een jaarlijks bruto handelsvolume van ongeveer 1 triljoen dollar, 8% van het Chinees BNP.
Angst of acceptatie
In China is de manier van zaken doen holistischer en gevormd uit collectivisme. China denkt altijd 50 tot 100 jaar vooruit met flexibele lange termijnplannen. Daar kunnen we in het Westen veel van leren. Ook is de relatie belangrijker dan de inhoud in China: harmonie zorgt ervoor dat er over 50 jaar een gunstige uitkomst is voor alle partijen.
Ook zegt Lin dat Chinezen over het algemeen erg open staan om zaken te doen met Europa, maar dat ze het lastig vinden omdat we aan onze kant veel geslotener zijn. We moeten niet bang zijn dat China onze techniek gaat kopiëren, want volgens Lin halen ze ons uiteindelijk toch wel in. We moeten vooral partners zijn: Nederland met fundamentele kennis en China met het toepassen en implementeren van deze kennis.
Leren van China: marketing en productontwikkeling
In China is het begrip ‘omnichannel’ marketing het fenomeen geworden, en dat betekent echt óveral zijn. Denk bijvoorbeeld aan Tencent die 5% aandelen in Tesla heeft om de schermen in de auto’s te gebruiken voor user engagement. Ook wordt er veel meer data gebruikt zodat de klant kan kopen wat hij echt wil.
In China komen ook steeds meer A-merken, denk aan Huawei, Hisense en Oppo bijvoorbeeld. Luxe merken worden steeds meer online verkocht, wat nog niet echt populair is in het Westen door het gebrek aan persoonlijke aandacht in de winkel. Maar in China komt er zelfs een bezorger in pak je luxe product afleveren.
Chinese politiek en big tech
De Communistische partij heeft in China enorm veel invloed op het bedrijfsleven. Een deel van het bestuur moet bijvoorbeeld lid zijn van de partij, waardoor lange termijn doelen altijd afgestemd moeten worden. Volgens Lin zijn de restricties om deze bedrijven minder hard te laten groeien vooral een herinnering dat het eigen Chinese volk voorop staat. De tech bedrijven zijn namelijk fundamenteel voor de digitalisering, en dus ook de economische groei van het land.
De toekomst
China verovert langzaam Zuid-Oost Azië en is enorm aan het investeren in Afrika. Met die markt erbij zijn er straks 3 miljard mensen gefocust op China, zoals wij dat altijd met Amerika hadden. Lin heeft hier een duidelijke laatste boodschap over: mocht de Amerikaanse loyaliteit afnemen is het belangrijk dat de EU een eigen plan heeft, en ‘vriendjes’ hebben is dan cruciaal.
Je kunt natuurlijk op veel manieren profiteren van de grote technologische ontwikkeling in China. Door te produceren in China zit je dichtbij het technologische hart van de wereld en zijn er altijd interessante innovaties of verbeteringen te vinden voor je product. Als We R Asia gaan we hier dan ook altijd samen met jou naar op zoek, en zitten we bovenop de nieuwste ontwikkelingen met ons lokale team in China.
Bron: Kuilboer, N. (2021). Geen polarisatie, maar harmonisatie. Techreuzen China, n. 15, 7-9-21.
Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 20.000 euro per jaar.
Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.