Internationaal zakendoen met hulp van de Kamer van Koophandel
Wie internationaal zakendoen op de planning heeft staan, moet zich voorbereiden. Maar hoe doe je dat? Frank Boleij vertelt als adviseur bij de Kamer van Koophandel wat je moet doen als je het buitenland wilt veroveren met je product.
We R Asia en de Kamer van Koophandel
“We R Asia heeft in 2012 contact gezocht met de Kamer van Koophandel en kwam toen bij mij terecht. Ik werk inmiddels achtentwintig jaar bij de KvK en geef informatie en advies aan ondernemers die de buitenlandse markt op willen. De KvK is een belangrijk eerste aanspreekpunt voor (jonge) ondernemers, ook wat betreft internationaal zakendoen. Zo ook voor We R Asia. Nadat ik We R Asia er op had gewezen, werd deelgenomen aan SIB (Starters International Business), een coachingsregeling vanuit de overheid voor bedrijven die nog geen of weinig internationale ervaring hebben. Ik was in dat traject hun adviseur. We R Asia wilde graag haar activiteiten uitbreiden naar de Duitse markt.”
Avans Hogeschool
“Een van de eerste stappen in het traject was dat ik voor We R Asia contact heb opgenomen met Avans Hogeschool in Den Bosch, met wie wij al geruime tijd projecten uitvoeren. De opleiding IBL (International Business & Languages) van Avans organiseert projecten voor hun studenten, zoals Exportkansen voor het MKB. Tijdens zo’n project van een half jaar onderzoeken de studenten een buitenlandse markt. Dit doen zij op maat, dat wil zeggen dat zij eerst het bedrijf voor wie zij onderzoek doen leren kennen en daarna bekijken wat de mogelijkheden voor dat bedrijf en het product op die specifiek beoogde exportmarkt zijn. Vaak ontbreekt het ondernemers namelijk aan tijd om dat zelf uit te zoeken. Vooraf bekijk ik samen met Avans welke studenten het beste passen bij het onderzoek, dat namelijk pas echt kan slagen wanneer de studenten een klik hebben met het onderwerp en het bedrijf. Gedurende het traject ben ik de vraagbaak voor zowel de studenten als de ondernemer.”
Bijeenkomsten
“Na zo’n onderzoek wordt duidelijker hoe de markt er in het buitenland uitziet en hoe aantrekkelijk deze markt voor het bedrijf is. Natuurlijk heeft een ondernemer daar vaak al een idee over, maar het is goed dat dit eerst getoetst wordt. Met het inzetten van studenten worden verder geen kosten gemaakt, met uitzondering van eventuele kosten die voortvloeien uit het onderzoek. Daarna is het tijd voor de volgende stap: het daadwerkelijk internationaal gaan. Ook daar kan ik bij helpen, de KvK en het ondernemersplein waarin de KvK participeert hebben ontzettend veel informatie over wat belangrijk is bij het zakendoen over de grens.
Ook kunnen bedrijven met gerichte vragen contact met ons opnemen voor individueel advies.
Zo weten wij alles over invoerrechten, btw en importeren, het zoeken naar partners etc. Bovendien hebben wij een groot netwerk in binnen- en buitenland. Ook organiseren wij bijeenkomsten voor ondernemers: op 13 oktober bijvoorbeeld is Road2Germany in Den Bosch en twee keer per jaar organiseren wij een Duits-Nederlandse handelsdag waar seminars en workshops gegeven worden en waar aan matchmaking gedaan wordt. Hier worden ondernemers gekoppeld aan passende zakelijke partners. Op de Duitse handelsdag komen maar liefst 800 deelnemers af, dus matches genoeg!”
Tips
De tips die ik kan geven gelden voor veel landen: zorg er vooral voor dat je goed voorbereid bent. Verdiep je in het land waar je in geïnteresseerd bent, kijk naar de cultuur en onderzoek de mogelijkheden, of laat de mogelijkheden onderzoeken door bijvoorbeeld studenten in te schakelen, maar uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden. Kijk naar wat jouw product onderscheidt van andere producten en in veel gevallen heb je in de buitenlandse markt een goede belangenbehartiger nodig met kennis van de markt, die de taal spreekt en bij voorkeur beschikt over een uitgebreid netwerk. Mijn motto is: ‘Schiet niet met hagel, maar bereid het goed voor en schiet dan gericht.’ Wees bekend met de markt, met de taal en met de cultuur, zorg ervoor dat je een netwerk hebt opgebouwd en tot slot: ga naar de Kamer van Koophandel. Wij kunnen je vaak goed op weg helpen.”