Doet jouw bedrijf Oprechte Zaken?
De beleving rondom je bedrijf bestaat uit oneindig veel factoren. Vaak onbewuste factoren waardoor klanten het jou gunnen. Het belangrijkste is dat je oprecht bent tegenover jezelf, maar ook naar de klant toe. Van de uitstraling van het bedrijfspand tot aan de houding van de medewerkers, de koffiebeleving, de manier van aanspreken of zelfs de handtekening onder de mail. Al deze zaken kunnen het verschil maken. En hoewel je continu bezig bent met het bedrijf waar je werkt, zit je er soms zo diep in dat je niet ziet met welke vlakken je een mindere verbinding maakt en daardoor misgrijpt. Deze blinde vlekken zichtbaar maken, aanpakken en verbeteren is precies wat het bedrijf Oprechte Zaken doet.
Roland van Boxmeer, eigenaar van Oprechte Zaken, is bevlogen, anders dan anderen, niet bang om lekker uit te pakken en durft gerust complimenten uit te delen of juist zaken te benoemen die anders mogen. Daarnaast is hij sinds kort onze partner in het creëren van beleving voor de klant rondom We R Asia. Zijn concept Oprechte Zaken is ontstaan vanuit Roland’s intrinsieke motivatie om de bedrijven waar hij heeft gewerkt nét dat beetje extra te geven. Want wat zorgt er nou voor dat een klant jou kiest in plaats van die ander? Welke magic touch geeft jouw bedrijf een gunfactor?
Oprechte Zaken maakt juist die blinde vlekken zichtbaar. We hebben daarom Roland in de arm geslagen, zodat we inzicht krijgen in de aspecten van We R Asia die extra aandacht nodig hebben. Het eerste contact met Roland ontstond al zo’n 3 á 4 jaar geleden. “Roland was toen een hele kritische klant van ons,” vertelt Jasper. “Hij was naast zijn mooie tuinen bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf dat bij ons maatwerk kunstcollecties wilde laten produceren. Tijdens dit traject gaf hij onbewust veel directe bruikbare tips. Dat vond ik eigenlijk op dat moment heel vervelend. Een voorbeeld: zijn naam is Roland, maar we hadden in de tijd nog geen goed CRM-systeem die de namen van klanten op kon slaan, waardoor veel van onze mensen hem Ronald noemde. Daar zag Roland natuurlijk verbetering in. Tijdens ons eerste contact was We R Asia nog niet klaar voor de verbeteringen die Roland voorstelde, maar steeds meer kwam bij mij het besef dat ik iets met die tips van Roland mocht gaan doen. Nu staat Oprecte Zaken aan het begin van onze verdere professionalisering.”
‘Je moet tegen jezelf kunnen zeggen: Ik sta open voor kritiek,
want ik wil mijn bedrijf laten groeien’
Roland is Oprechte Zaken opgestart vanuit zijn eigen kracht en beleving, aangezien hij zelf graag andere helpt en geholpen wil worden. “Stiekem wil iedereen dat natuurlijk; een warm welkom, de perfecte uitstraling en een goede service. Als die customer journey klopt, zijn klanten gewoon een stuk meer tevreden. Roland heeft dat inzicht vanuit zichzelf en weet dat op een positieve manier te benaderen en te communiceren naar bedrijven. Voor mij voelt de samenwerking met Roland en de manier waarop hij zijn concept insteekt, gewoon erg goed. En mijn gevoel rondom een bedrijf vind ik het belangrijkste. Als mijn gevoel bij een bepaald persoon klopt, en de prijs op die kwaliteiten aansluit, zal ik altijd voor zijn bedrijf kiezen. Eigenlijk moet het een goede prijs-kwaliteitsverhouding zijn dus. Maar daarnaast moet een bedrijf voor mij ook zeker een bepaalde oprechtheid uitstralen,” aldus Jasper.
Af en toe is het niet fijn om zaken te horen die anders of beter kunnen, weet Jasper Delisse: “Je moet daar wel tegen kunnen. Roland is natuurlijk positief kritisch, en hij kan soms tegen je zere been aan schoppen. Op zo’n moment moet je tegen jezelf kunnen zeggen: ‘ik sta open voor kritiek, want ik wil mijn bedrijf verder laten groeien’. En ik denk dat we op dit moment wel klaar zijn om die volgende stap te maken.”
In de tussentijd heeft Roland We R Asia geanalyseerd op bepaalde punten. “Roland loopt door het bedrijf heen, letterlijk en figuurlijk. Hij pikt de sfeer en de uitstraling feilloos op. Vervolgens kijkt hij naar de personen die erachter zitten; het team. Passen deze mensen bij de uitstraling van het bedrijf zelf? Hij toetst het gehele bedrijf. Van de koffie tot aan de communicatie en van passant tot aan klant; alles rondom een bedrijf zit in Roland’s analyse om te komen tot een meer oprechte verbinding en daardoor meer rendement. Vanuit die mix heeft hij We R Asia benaderd en in kaart gebracht,” legt Jasper uit.
Wat zijn nou de bevindingen die Roland heeft gedaan rondom We R Asia? “Eigenlijk is het hoogtepunt dat Roland vindt dat We R Asia het al goed doet. Hij ervaart dat wij die gunfactor hebben en dat is natuurlijk een groot compliment. Hij benoemt de bevlogenheid van het team en ons vermogen om in kansen te denken. Natuurlijk zijn er nog een aantal verbeteringen te behalen, zoals de aankleding van het kantoor. Dit mag volgens Roland meer Chinees, met als voorbeeld het aanleggen van een Chinese tuin. Helaas zitten we in een huurpand, dus dit soort rigoureuze aanpassingen zijn wat lastig. Dat is een mooi streven voor in de toekomst. Toch ben ik met de pandeigenaar in gesprek gegaan om te kijken of we de gehele uitstraling van het pand wat kunnen aanpassen, dus dat is even afwachten. Wel hebben we direct meer groen op kantoor gebracht op aanraden van Roland,” legt Jasper uit.
“Daarnaast concludeerde Roland een hoop andere tastbare onbewuste zaken die toegepast of verbeterd kunnen worden. Bijvoorbeeld de handtekening onder de mail, welke erg onpersoonlijk en inconsistent was. Deze hebben we direct aangepast en wat speelser ingestoken. Er staat nu een groet in Chinese tekens. Maar ook geeft hij creatieve ideeën voor zakenrelaties, zoals deze relaties mee uit lunch nemen naar een Chinees restaurant. Binnenkort laten we hier een geuradviseur komen, want geur doet ook een hoop voor de beleving,” vertelt Jasper.
Jasper gaat deze positieve feedback gestructureerd aanvliegen, vertelt hij: “Ik pak elke week een verbeterpunt en probeer deze aan te pakken. Roland zou kunnen meehelpen met de uitvoering hiervan, maar daar heb ik niet voor gekozen. Ik wil dit echt zelf doen, en voornamelijk samen als team. We hebben elke maandagochtend een peptalk met het hele team, waarin we ook de successen en verbeteringen van Oprechte zaken met elkaar kunnen delen. Ik merk dat Oprechte Zaken tot nu toe al heel veel positiviteit onder onze mensen brengt.“
De belangrijkste vraag rest natuurlijk nog: zien we al resultaat van Oprechte Zaken? “Drie jaar geleden hebben we Roland’s kritiek opgepakt en een CRM-systeem ingevoerd. Dat was een grote verandering en wierp echt zijn vruchten af. Met de verbetering van dat systeem zijn we nu nog steeds mee bezig. De veranderingen die we deze keer hebben doorgevoerd zijn pas enkele weken gaande. Het is nu dus nog te kort om significant verschil te zien in het resultaat. Over een half jaar hebben we een zogenaamde ‘APK-check’ bij Roland om te kijken hoe we ervoor staan en kijken we na een jaar wat de vooruitgangen zijn die we met Oprechte Zaken hebben geboekt.”
Op naar meer rendement door een oprechte verbinding.