Diwali: 5 inzichten van onze collega uit India!

Shruti, kun je jezelf en jouw rol bij We R Asia voorstellen?

Shruti: “Hallo, ik ben Shruti Gupta uit India en ik werk als Projectmanager Inkoop en Logistiek bij We R Asia. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor het vinden van de juiste producten en leveranciers in India, het onderhandelen van de beste deals en het coördineren van de logistiek om ervoor te zorgen dat alles op tijd en volgens de juiste specificaties bij onze klanten aankomt.”


Wat zijn de belangrijkste rituelen en symbolen van Diwali?

Shruti: “Het Lichtfestival, Diwali, wordt met grootsheid gevierd door heel India. Het is die tijd van het jaar waarin elke straat en elk raam schittert, en de glorie van Diwali aan de rest van de wereld toont. Huizen verdrijven de duisternis door het licht van lantaarns, aardewerklampjes en sfeerverlichting te delen. Omdat India een smeltkroes van culturen is met een diverse set van overtuigingen en erfgoed, heeft elke regio unieke Diwali-rituelen. 

Deze dag wordt voornamelijk gevierd in Noord-India als de dag dat Heer Rama, zijn vrouw Sita, broer Lakshman en Hanuman terugkeerden naar Ayodhya na het verslaan van Ravana. Omdat de nacht van hun terugkeer een Amavasya was, een maanloze nacht, steken mensen aardewerklampen aan, genaamd diyas, op de avond van Diwali. In Zuid-India herdenken ze het festival als de dag waarop Heer Krishna de demon Narakasura versloeg. Men gelooft ook dat Heer Vishnu en Godin Lakshmi op deze dag zijn getrouwd. 

Rituelen en voorbereidingen voor het festival beginnen dagen of weken van tevoren, meestal na het festival van Dusshera, dat ongeveer 20 dagen voor Diwali plaatsvindt. Het festival begint formeel twee dagen voor Diwali en eindigt twee dagen daarna”. 

De 5 dagen hebben elk hun eigen betekenis volgens de hindoeïstische mythologie. 

  • De eerste dag van Diwali is Dhanteras, wat het begin van het nieuwe financiële jaar voor Hindoes aangeeft. 
  • De tweede dag is Chhoti Diwali, ter herdenking van de overwinning van Heer Krishna op de demonenkoning Naraka. In Zuid-India wordt deze dag Naraka Chaturdasi genoemd. 
  • De derde dag is de belangrijkste Diwali-dag waarop Godin Lakshmi wordt aanbeden om haar geboorte uit de Samudra Manthan te vieren. In West-Bengalen, Odisha en Assam wordt deze dag ook gevierd als Kali Puja. 
  • De vierde dag staat bekend als Govardhan Puja en viert de overwinning van Heer Vishnu op de demonenkoning Bali en Heer Krishna’s overwinning op God Indra. In Maharashtra, Karnataka en Tamil Nadu vieren mensen deze dag als Bali Pratipada of Bali Padyami. 
  • De vijfde dag heet Bhai Dooj en viert de liefde en band tussen broers en zussen. 

Rituelen en Symbolen: Ganesh-Lakshmi Puja, cadeaus uitwisselen, feesten, winkelen, lampen en Diyas aansteken, rangoli maken, huizen schoonmaken en versieren en vuurwerk.


Wat betekent Diwali voor jou en hoe vier jij het met familie?

Shruti: “Voor mij is het een festival dat ik het meest geniet. Ik heb zoveel herinneringen die verbonden zijn met Diwali. Ik vier het met mijn familie door elkaar snoepjes te geven. We maken een familiefoto. Ik maak een Rangoli in mijn binnenplaats en versier mijn huis met Diyas en bloemen”.


Hoe verschillen Diwali-vieringen in verschillende regio’s van India?

Shruti: “De wortels van Diwali liggen diep in mythologische verhalen en historische gebeurtenissen. Een populair verhaal over het festival is de thuiskomst van Heer Rama naar Ayodhya na de overwinning op de demonenkoning Ravana. De mensen van Ayodhya verwelkomden hen met lampen die hun stad verlichtten, symbool voor de overwinning van licht op duisternis en goed op kwaad. 

Diwali in Noord-India

In Noord-India is het festival een zeer gevierd feest dat veel mensen aantrekt omdat het het begin van de herfst markeert, wanneer mensen hun huizen schoonmaken en versieren. Steden zoals Delhi, Jaipur en Varanasi zijn gevuld met miljoenen lichtjes, en mensen gaan winkelen voor nieuwe kleding en decoraties. Rangoli-ontwerpen sieren de huizen terwijl families samenkomen voor puja-ceremonies en genieten van feestelijke maaltijden. Vuurwerk wordt gehoord op straat, wat de feestelijke sfeer versterkt. 

Diwali in West-India;

In West-India, met name in Maharashtra en Gujarat, wordt het gevierd met levendige rituelen en tradities. Huizen en straten worden versierd met kleurrijke lantaarns en olielampen. Er worden gebeden thuis gehouden en daarna wordt er vuurwerk afgestoken, wat bijdraagt aan de feestelijke sfeer. Jalebi wordt gegeten en het markeert ook het begin van het nieuwe jaar volgens de hindoeïstische kalender, wat extra reden geeft voor vreugde. 

Diwali in Zuid-India

In Zuid-India wordt Diwali gevierd met oude gebruiken vermengd met lokale tradities. In Tamil Nadu, bekend als Deepavali, worden huizen versierd met kolam-ontwerpen en wordt payasam vroeg in de ochtend bereid. Mensen nemen een bad met oliën en bidden tot Godin Lakshmi en Heer Ganesha, gevolgd door het eten van traditionele lekkernijen. In Karnataka wordt het Naraka Chaturdashi genoemd, en er is vuurwerk na de ‘abhyaanga snana’ ceremonie. 

Diwali in Oost-India

Oost-India viert Diwali op verschillende manieren, afhankelijk van de regio. In West-Bengalen wordt het Kali Puja genoemd, waarbij Godin Kali wordt vereerd. Huizen en pandals worden uitbundig versierd terwijl mensen bidden voor veiligheid en voorspoed. In Odisha heet het ‘Deepavali’, waarbij diyas worden aangestoken en speciale gerechten worden bereid, allemaal in verband met de festiviteiten rond deze tijd. 

De Essentie van Diwali 

Of het nu waar dan ook ter wereld is, Diwali belichaamt vreugde, eenheid en hoop. Het is een tijd om te genieten van de overwinning van licht op duisternis en goed op kwaad. Diwali verenigt iedereen in gevoelens van menselijkheid en vrede, en verspreidt liefde, lachen en welvaart. Kortom, Diwali is niet zomaar een festival, het is het leven zelf. Terwijl de diyas flikkeren en vuurwerk de lucht vult, laten we samenkomen om eenheid te vieren en geluk te brengen aan iedereen”.


Hoe bereid jij je voor op Diwali en wat maakt deze tijd speciaal voor jou?

Shruti: “Voor Diwali begin ik ruim van tevoren met het doen van inkopen. Ik koop nieuwe kleding, cadeautjes en decoraties om ons huis helemaal in de feeststemming te brengen. Wat deze tijd extra speciaal voor mij maakt, is dat ik Diwali kan vieren met mijn familie. Samen bereiden we traditionele gerechten, versieren we het huis met diyas en bloemen, en genieten we van elkaars gezelschap. Het samenzijn, het delen van zoetigheden en het maken van mooie herinneringen maakt dit festival voor mij onvergetelijk.”

Logo | We R Asia


Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het  uitbesteden van productie op maat in Azië . Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop van productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 40.000 euro per jaar.
Heb je plannen om je productie uit te besteden of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of  info@we-r-asia.com .

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong