Yu Kai Tan: ‘Het delen van kennis met sinologie is waardevol’

Studievereniging Sinologie in Leiden is een studievereniging met ongeveer 700 leden. Deels alumni, deels huidige studenten. De SVS is in 1978 ontstaan als een initiatief om studenten Sinologie in Leiden bij te staan. Het doel was om de studenten meer inspraak te geven op de universiteit. Langzaamaan is de vereniging omgebogen tot een studievereniging die activiteiten organiseert buiten de studie om. Een feestje hier en daar wordt namelijk niet geschuwd. Wat begon als ‘politiek verzet’ is omgevormd tot een fijne combinatie van vermaak en educatie.

‘Sinologie viel helemaal op zijn plek’

Acquisitie Commissaris Yu Kai Tan zet zich actief in voor evenementen binnen de studievereniging: “Als Acquisitie Commissaris heb ik de taak om in contact te blijven met het bedrijfsleven, met name voor sponsoring of het regelen van sprekers.” Een paar jaar terug is Yu Kai Tan begonnen aan de studie Sinologie. “Ik heb last van het alom bekende probleem. Ik vind teveel dingen leuk. Maar wat ik vooral leuk vind zijn verschillende culturen. Ik ben zelf deels Chinees; 3/8e deel om precies te zijn. Daar zit een hele uitleg achter, maar die zal ik je besparen. In ieder geval heb ik de Chinese cultuur van huis uit meegekregen, maar nooit genoeg om mezelf Chinees te kunnen noemen. Sinologie viel daarom helemaal op zijn plek. Zo kwam ik in contact met de Studievereniging Sinologie. Ik ging een keer mee op studiereis, en werd daarna voorzitter van deze commissie. Hier heb ik geleerd om sponsoring te zoeken. Ik vond het leuk om contact te leggen met bedrijven en instanties. Ik heb voor mezelf op een begeven moment een blauwdruk gemaakt om bedrijven te benaderen, en hoe je contacten onderhoud. Hier kreeg ik positieve reacties op vanuit het bedrijfsleven. Antwoord krijgen van bedrijven is zeldzaam, maar mij lukte het wel. Toen de positie Commissaris Acquisitie open kwam wilde ik dat dan ook graag proberen. Ik onderhoud nu contacten en probeer kennis te delen en te vergaren door middel van acquisitie. De studievereniging heeft op dit moment vrij weinig bekendheid. Dat is zonde voor ons als studievereniging, maar ook voor mensen waarbij onze kennis van pas kan komen. Want het delen van kennis is één van de meest waardevolle dingen die er is.”

Studeren draait ook om vrijetijdsbesteding

De SVS organiseert heel wat bijzondere initiatieven voor studenten Sinologie. Zoals de studiereis. Met tripjes naar steden als Moskou, Berlijn en Barcelona mogen studenten Sinologie zich in de handen knijpen. Maar de bestemming van afgelopen jaar was onovertreffelijk: een negendaagse reis naar Beijing.

Naast de studiereis wordt zo nu en dan geregeld dat de leden gezamenlijk uiteten gaan. De activiteitencommissie neemt de organisatie hiervan voor zijn rekening. Ook verzorgen zij feestjes, borrels en filmavonden. Studeren draait immers ook om een goede vrijetijdsbesteding met je medestudent.

We R Asia als brugfunctie tussen China en Nederland

Buiten reizen, feestjes en etentjes worden ook lezingen en workshops over China georganiseerd. Deze evenementen staan in het teken van kennis uitwisselen. Afgelopen donderdag heeft een symposium in samenwerking met de Geschiedenisvereniging plaatsgevonden, waarin de samenhang tussen geschiedenis en China belicht werd. Maar ook het Careerday Event dat onlangs heeft plaatsgevonden trok volle zalen Chinastudents. En onze New Business Creator Jasper Delisse mocht in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen iets terug doen voor de studenten: hij gaf een lezing over zakendoen in China.

Yu Kai Tan: “Het Careerday Event is normaliter een zakelijk gericht evenement. Echter hebben veel studenten van de vereniging niet dezelfde gedachtegang. Een groot deel wil tolk worden, of lesgeven. Enkel zakelijke lezingen is dus niet waar ze naar zoeken. Om deze reden organiseren we nu veel variatie in de lezingen. We bekijken de verschillende sectoren en zoeken wie daar dan het beste bij zou passen. Zo hebben we gekozen uit een aantal geschikte bedrijven, die een brugfunctie vormen tussen Azië, China en Nederland. We R Asia voldoet aan deze criteria, waardoor het een perfecte match was voor het Careerday Event.”

Delen van kennis en ervaringen

De lezing van Jasper Delisse stond in het teken van het delen van kennis over zakendoen in en met China. Voor studenten die interesse hebben in ondernemen in China is het namelijk leerzaam om voorbeelden uit het werkveld te hebben. Jasper Delisse deelde daarom zijn ervaringen, zowel positief als negatief. Op deze manier kan hij iets terug doen voor de studenten en ze kennis laten maken met We R Asia.

Yu Kai Tan: “Studenten Sinologie hebben een breed spectrum aan vakken. Ik omschrijf het vaak als middelbare school. Je hebt de mogelijkheid werkelijk alle vakken te volgen, maar dan gericht op China. In de bachelorfase heb je veel mogelijkheden binnen Chinese geschiedenis. Maar ook in politieke en economische vakken. Er vallen meer vakken binnen deze branches dan bijvoorbeeld het vak schrijven. De lezing van Jasper Delisse sloot dus goed aan op het vakkenpakket van een groot deel van de studenten Sinologie. En daar waren we erg blij mee!”

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL