Cultuurverschillen tussen China en Nederland: waar lopen we tegenaan en hoe gaan we hiermee om?
We zijn er continue mee bezig: hoe zorgen we ervoor dat de samenwerking tussen ons team in Nederland en ons team in China zo soepel mogelijk verloopt? Je kunt je voorstellen dat we te maken hebben met de nodige cultuurverschillen die deze samenwerking beïnvloeden. Waarin verschilt de Westerse cultuur van de Chinese cultuur? En waarin komen ze juist overeen? Mei kwam langs op ons kantoor om ons meer over deze cultuurverschillen te vertellen!
Om te beginnen met cultuurverschillen wat betreft communicatie
Wat betreft communicatie zijn er verschillende cultuurverschillen tussen China en Nederland. In de Westerse cultuur zijn we duidelijk en direct. Wanneer we ja zeggen, bedoelen we ook echt ja. We zullen gelijk actie ondernemen. Daarbij zijn we niet bang voor confrontaties.
In de Chinese cultuur vinden ze harmonie juist heel belangrijk. Hierdoor komt het nog wel eens voor dat ze om de brei heen draaien. Ze voelen zich niet comfortabel bij confrontaties. Daarnaast betekent ja niet persé ja. Het betekent eerder misschien. Of ze laten je op deze manier weten dat ze je gehoord hebben. Wanneer ze iets hebben afgesproken, moeten ze er vaak nog even over nadenken voordat ze het echt gaan uitvoeren.
Deze verschillen merken wij in de praktijk ook. Zo vertelt Jasper: ‘In Nederland bereik je doorgaans al veel door op een bepaalde manier te kijken, of, als het niet anders kan, je stem te verheffen. In China werkt dat heel anders. Zo ben ik een keer heel boos geworden toen een paar werknemers veel minder producten hadden verzameld dan ik had gevraagd. Het hielp weinig, want een week later waren ze niet verder opgeschoten. Met de kennis van nu kan ik zeggen dat ik dat helemaal verkeerd aanpakte. Om iets gedaan te krijgen in China, is het belangrijk dat je ze heel positief benadert. Wanneer het dan alsnog verkeerd gaat, kun je beter benadrukken dat ze op de goede weg zijn. Op deze manier krijg je veel meer gedaan en hou je de goede relatie in stand.’
Daarnaast merken we ook dat ze inderdaad een stuk terughoudender zijn, in vergelijking met Nederlanders. Ze zullen altijd vragen hoe het gaat voordat het over zaken gaat. Max vertelt: ‘Ik heb geleerd om eerst te vragen hoe het met mijn collega’s in China gaat voordat ik mijn vraag stel.’
Ook zit er een verschil in de zelfexpressie. In de Westerse cultuur laten we in onze gezichtsuitdrukking en lichaamstaal duidelijk zien hoe we ons voelen. Wanneer we blij zijn, is dit overal aan af te lezen. In de Chinese cultuur is dit anders. Ze zullen je altijd de indruk geven dat ze zich goed voelen en blij zijn, ongeacht het feit of ze zich echt zo voelen of niet.
Natuurlijk hebben we een enorme taalbarrière. Zij spreken ten slotte Mandarijn, de taal die ze spreken in China, en wij Nederlands. Dit lijkt misschien een struikelblok, maar hier zit eigenlijk onze kracht. De communicatie die we onderling hebben is altijd Engels wat eigenlijk nooit problemen oplevert. Onze Chinese collega’s communiceren in het Mandarijns met onze leveranciers en schakelen met ons weer in Engels. Hierdoor is de taalbarrière eigenlijk nooit een probleem.
Daarnaast kunnen we nog een aantal doen om de taalbarrière te minimaliseren. Mei vertelt: ‘Door enkele Chinese woorden te gebruiken, maak je indruk. Hierdoor laat je zien dat je de andere cultuur respecteert. Ook kan het erg helpen om gewoon het lef te hebben om te vragen of je iets goed hebt begrepen. Dit zal miscommunicatie beperken’.
Plannen: stap voor stap vooruit of meerdere dingen tegelijkertijd?
Omdat we natuurlijk samenwerken, is het belangrijk om te weten hoe de ander plant. Ook hier ervaren wij cultuurverschillen. In de Westerse cultuur plannen ze alles stap voor stap vooruit. Ze houden zich aan hun planning en agenda. Dit kunnen ze op deze manier doen, omdat ze één ding tegelijkertijd aanpakken. Daarnaast zijn ze altijd op tijd.
In de Chinese cultuur zijn ze redelijk ad-hoc. De taken die om de meeste prioriteit vragen, zullen als eerste de aandacht krijgen. Ze zijn in hun planning en agenda erg flexibel. Dit laat toe dat ze kunnen multitasken.
Hoe zit het met de organisatiestructuur? Ervaren wij hier cultuurverschillen?
In de Westerse cultuur is er doorgaans een horizontale organisatiestructuur. Dit betekent dat managers en personeel nagenoeg gelijk zijn. Hierdoor voelen werknemers zich vrij om hun ideeën en meningen open en direct te delen. Daarnaast nemen we het initiatief en hebben we een proactieve houding.
In de Chinese cultuur is dit echter anders. Hier functioneren ze vaker in een verticale organisatiestructuur. Ongelijkheid op de werkvloer wordt geaccepteerd en komt vaak voor. Ze zijn gehoorzaam en respectvol tegen hun leidinggevende. Daarbij wachten ze instructies af en zijn ze erg passief.
Het individu of de groep?
In de Westerse cultuur zijn we redelijk individualistisch ingesteld. We beschermen hun privéleven en vrijheden. Daarnaast zijn we erg bewust van tijd en leven onder het mom van ‘Tijd is geld’.
In de Chinese cultuur gaat de groep boven het individu. In vergelijking met de Westerse cultuur, zijn ze een stuk minder individualistisch ingesteld en denken ze meer in groepsverband. Ze negeren persoonlijke behoeften als dat noodzakelijk is. De relaties die mensen met elkaar hebben is hierin essentieel.
Werk en het privéleven
In beide culturen wordt er anders omgegaan met de zogeheten worklife-balance, en heersen er dus cultuurverschillen. In de Westerse cultuur houden we ons privéleven en werk van elkaar gescheiden. We hebben vaak een 9-5 mentaliteit waardoor we vaak na het werk niet meer bereikbaar zijn. In de Chinese cultuur geven ze prioriteit aan werk en geven ze vrije tijd met onder andere hun familie op. Het is normaal om in de avonden, in de weekenden en in de vakantie te werken. Hun privéleven en werkleven komen elkaar dus vaak genoeg tegen.
Het Westerse en Chinese business proces
In het business proces hebben beide culturen andere prioriteiten. Hierdoor zijn we een heel goed team. Zo vinden we in de Westerse cultuur kwaliteit belangrijk. We denken na over ieder detail en volgen strikte regels, normen en procedures. Om deze kwaliteit te halen worden er strenge kwaliteitscontroles gedaan. In de Chinese cultuur hechten ze veel waarde aan een aantrekkelijk ontwerp. Ze ontwerpen, maken een fout, en verbeteren hun ontwerp. Ze leren dus door te doen. Hierdoor zijn ze erg flexibel in hun business proces. De markt, klant of vraag staat bij hen centraal. Ze kijken naar wat er mogelijk is en proberen daar zo snel mogelijk naar te handelen.
De Chinese of Westerse oplossing?
Wat betreft het oplossen van problemen, zijn er ook de nodige cultuurverschillen tussen China en het Westen. In de Westerse cultuur initiëren we meetings en discussies waarin we graag de feiten op tafel gooien. Daarnaast zijn we altijd gefocust op de oplossing van problemen. Wanneer ze in China tegen een probleem aanlopen, zullen ze eerder om het probleem heen draaien. Dit alles om gezichtsverlies te voorkomen. Wanneer een probleem eenmaal erkent is, zullen ze met flexibele en creatieve oplossingen komen.
Maar… waarin komen de Westerse en de Chinese cultuur overeen?
Er zijn dus verschillende cultuurverschillen tussen China en Nederland. Echter, op verschillende punten komen we ook overeen. We zijn beide heel erg commercieel ingesteld. Hierbij hechten we beide veel waarde aan innovatie en creativiteit. En misschien wel het allerbelangrijkste: in beide culturen willen we gezien, gehoord en gewaardeerd worden.
Dus, er zijn de nodige cultuurverschillen tussen het Westen en China. We vinden het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze verschillen en bewust met deze verschillen om te gaan. Deze verschillen hoeven ook echt geen belemmering te zijn. Het maakt ons juist een sterker team, omdat we elkaar op deze manier aanvullen en een nog beter team vormen.
Wil je meer weten over deze cultuurverschillen? Jasper is langs geweest bij Mei haar podcast. Deze kan je luisteren via:
Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië. Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop of productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 40.000 euro per jaar.
Heb je plannen om je productie te outsourcen of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com.