Corporate Sustainability Reporting Directive: (CSRD)
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om transparanter te zijn over hun duurzaamheidsinspanningen. Uiteindelijk zal vrijwel elk bedrijf ermee te maken krijgen. Maar hoe ziet de tijdslijn eruit, welke verplichtingen brengt de CSRD met zich mee en wie valt er precies onder? In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over de CSRD en hoe je bedrijf zich hierop kan voorbereiden.
Tijdslijn: Wanneer wordt de CSRD verplicht voor jouw bedrijf?
De invoering van de CSRD gebeurt gefaseerd. Afhankelijk van de grootte en aard van je onderneming gelden de rapportageverplichtingen op verschillende momenten:
- Vanaf 1 januari 2024: Grote beursgenoteerde bedrijven, verzekeraars en banken moeten duurzaamheid opnemen in hun jaarverslag.
- Vanaf 1 januari 2025: De rapportageplicht wordt uitgebreid naar álle grote bedrijven. Een bedrijf wordt als “groot” beschouwd als het voldoet aan minstens twee van de volgende drie criteria:
> Meer dan 250 werknemers
> Een omzet van meer dan 40 miljoen euro per jaar
> Meer dan 20 miljoen euro op de balans
- Vanaf 2026: Ook beursgenoteerde middelgrote en kleine ondernemingen (MKB) vallen onder de verplichting.
Hoewel kleine bedrijven die niet beursgenoteerd zijn op dit moment nog geen verplichte CSRD-rapportage hebben, zullen ze er indirect toch mee te maken krijgen. Grote bedrijven moeten namelijk ook duurzaamheidseisen stellen aan hun leveranciers en zakenpartners, waardoor de hele keten betrokken raakt.
Wat zijn de belangrijkste eisen van de CSRD?
De CSRD brengt verschillende nieuwe verplichtingen met zich mee. De kernpunten zijn:
- Uitgebreide rapportageplicht
> Bedrijven moeten voldoen aan 82 specifieke rapportagevereisten.
- Duurzaamheidsinformatie over brede thema’s
> Organisaties moeten rapporteren over milieu, sociale impact en governance (bestuur).
> Daarnaast moeten ze inzicht geven in hun CO₂-uitstoot binnen drie emissiescopes:
Scope 1: Directe emissies, zoals brandstofverbruik van eigen voertuigen.
Scope 2: Indirecte emissies door energieverbruik, zoals elektriciteit.
Scope 3: Overige indirecte emissies, bijvoorbeeld in de toeleveringsketen.
- Gestandaardiseerde en diepgaande analyses
Bedrijven moeten een dubbele materialiteitsbeoordeling uitvoeren. Dit houdt in dat ze zowel analyseren hoe hun activiteiten duurzaamheid beïnvloeden als hoe duurzaamheidsontwikkelingen impact hebben op hun bedrijfsvoering.
- Verplichte controle door externe accountants
Om de betrouwbaarheid van de duurzaamheidsrapportages te waarborgen, moeten deze worden gecontroleerd door een onafhankelijke accountant.
- Digitale en tijdige rapportage
Duurzaamheidsinformatie moet worden opgenomen in het jaarverslag en binnen een vastgestelde termijn openbaar worden gemaakt.
Wat betekent de CSRD voor bedrijven?
De impact van de CSRD strekt zich uit over de hele keten. Dit betekent dat niet alleen grote bedrijven, maar ook kleinere leveranciers en dienstverleners indirect aan bepaalde rapportage-eisen moeten voldoen. Wie zakendoet met grotere ondernemingen moet voorbereid zijn op strengere duurzaamheidseisen.
Daarnaast speelt de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) een belangrijke rol. Deze standaarden definiëren welke informatie bedrijven moeten rapporteren. Hoewel er op dit moment alleen algemene ESRS-standaarden zijn, zullen er de komende jaren sectorspecifieke richtlijnen bijkomen.
Om de betrouwbaarheid van de duurzaamheidsverslagen te waarborgen, moeten bedrijven hun rapportages laten toetsen door een externe accountant. Bovendien houdt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht op beursgenoteerde ondernemingen en controleert of zij voldoen aan de CSRD-verplichtingen.
Conclusie
De CSRD is een van de meest ingrijpende duurzaamheidsrichtlijnen voor bedrijven in Europa. Het vereist transparante en gedetailleerde rapportage over duurzaamheidsbeleid, risico’s en kansen. Hoewel de invoering gefaseerd plaatsvindt, zal vrijwel ieder bedrijf hier uiteindelijk mee te maken krijgen. Door op tijd te starten met voorbereidingen, kun je als bedrijf niet alleen voldoen aan de regelgeving, maar ook een concurrentievoordeel behalen in een duurzamere economie.
Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het uitbesteden van productie op maat in Azië . Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop van productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 40.000 euro per jaar.
Heb je plannen om je productie uit te besteden of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of info@we-r-asia.com .