De toekomst van sourcing in Azië: 6 cruciale factoren

Azië blijft een onmisbare speler op het wereldtoneel als het gaat om productie en sourcing. Met landen als China, India, Vietnam en Indonesië die een sleutelrol spelen in wereldwijde supply chains, blijven bedrijven wereldwijd afhankelijk van de regio voor hun toeleveringsbehoeften. Maar de wereld verandert snel en sourcing in Azië zal de komende jaren ingrijpende transformaties ondergaan. Wat kunnen we verwachten?


1. Verschuivingen in Productielocaties

China was jarenlang de ongekroonde koning van de wereldwijde productie, maar stijgende lonen, strengere milieuregels en geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat bedrijven hun opties heroverwegen. Steeds vaker verplaatsen bedrijven hun productiefaciliteiten en sourcing naar Zuidoost-Aziatische.

“We zien dat veel in China gevestigde fabrikanten kijken naar het opzetten van fabrieken in andere landen, vanwege eventuele uitdagingen voor hun toeleveringsketen en politieke risico’s”, vertelt consultant Shay Luo van adviesbureau Kearney aan Insider. India van deze verschuiving profiteren, net als landen als Vietnam, Thailand, Maleisië en Indonesië. Daarnaast winnen goedkopere productielocaties dichter bij belangrijke afzetmarket aan populariteit, aldus Luo. Zo is Mexico aantrekkelijk voor de Amerikaanse markt, terwijl Oost-Europa een strategische keuze is voor West-Europa.


2. Nasleep van de pandemie

Vijf jaar na de coronapandemie blijft de afhankelijkheid van China en andere Aziatische landen groot, ondanks Europese ambities om productie terug te halen. Tijdens de pandemie werden supply chains en sourcingprocessen wereldwijd verstoord, wat leidde tot discussies over reshoring, nearshoring en friendshoring. Toch blijft het merendeel van de bedrijven vasthouden aan de goedkoopste optie: import uit Azië. Slechts een beperkt aantal ondernemingen, vooral in Frankrijk en Scandinavië, heeft productie teruggehaald, terwijl offshoring driemaal vaker voorkwam. Hoewel de vraag naar producten tijdelijk afnam en leveringsproblemen verminderden, waarschuwen experts dat bij een economische opleving tekorten opnieuw kunnen ontstaan. 

De pandemie heeft de kwetsbaarheid van lange supply chains blootgelegd. Vertragingen en grondstoffentekorten hebben bedrijven gedwongen hun sourcingstrategieën te heroverwegen. Nearshoring en friendshoring winnen aan populariteit, waarbij productie dichter bij de afzetmarkt wordt gebracht of samenwerking met strategische bondgenoten wordt gezocht om risico’s te spreiden. Daarnaast wordt de rol van digitalisering steeds groter: AI en machine learning optimaliseren logistieke processen, terwijl blockchain zorgt voor meer transparantie en traceerbaarheid. 

Daarnaast verhogen stijgende transportkosten en capaciteitsproblemen de druk op marges, wat bedrijven dwingt om flexibelere en efficiëntere logistieke oplossingen te zoeken. Sommigen kiezen ervoor om grotere voorraden aan te houden, terwijl anderen investeren in slimme technologieën en geavanceerde transportmanagementsystemen om schokken in de supply chain en sourcingprocessen beter op te vangen. Ondanks deze aanpassingen blijft de overstap naar een volledig lokale productie voor veel bedrijven complex en kostbaar, waardoor de afhankelijkheid van Azië voorlopig blijft bestaan. 


3. Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoorde Sourcing

Consumenten en bedrijven eisen steeds vaker duurzame en ethisch verantwoorde producten. Aziatische producenten worden hierdoor gedwongen om transparantere supply chains te implementeren en te investeren in milieuvriendelijke technologieën. Van strengere emissienormen tot circulaire economie-initiatieven, duurzaamheid zal een steeds grotere rol spelen in sourcingstrategieën. 

Daarnaast spelen de zeventien ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) een steeds grotere rol in het bedrijfsleven. Deze doelstellingen, die economische groei, milieubescherming en het beëindigen van armoede tegen 2030 nastreven, zetten bedrijven aan om innovatie te omarmen. “Nu de economische groei toeneemt in Azië, gaat er meer aandacht uit naar toegevoegde waarde. Innovatie is daarbij belangrijk”, zegt Francis Gurry, algemeen directeur van de Wereldorganisatie voor Intellectueel Eigendom (WIPO). 

Belangrijke innovatielanden zoals Japan, Zuid-Korea en Singapore nemen een leidende rol in duurzame ontwikkeling, terwijl China steeds meer inzet op geavanceerde technologieën zoals hernieuwbare energie en circulaire economie. Ook landen als Maleisië, Indonesië en Vietnam hebben het potentieel om op te klimmen op de innovatieladder en een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst. 


4. Technologische Innovatie in Sourcing & Supply Chains

Automatisering, kunstmatige intelligentie en blockchain zijn hard op weg om sourcing in Azië te transformeren. AI en data-analyse verbeteren de efficiëntie van productieprocessen, terwijl blockchaintechnologie helpt bij het verhogen van transparantie en traceerbaarheid binnen de supply chain. Bedrijven die deze technologieën omarmen, zullen beter in staat zijn om risico’s te beheren en kosten te verlagen wat leidt tot efficiëntere sourcing.

Azië heeft bovendien de snelst groeiende AI-industrie ter wereld, met een verwachte omzetstijging van 351% tot bijna $300 miljard in 2030. Grote investeringen in AI-onderzoek en -ontwikkeling, gedreven door landen als China, Zuid-Korea en Japan, maken van de regio een belangrijk innovatiecentrum. Steden zoals Beijing, Tokyo, Shanghai en Seoul spelen een sleutelrol in deze ontwikkeling. Daarnaast trekken Aziatische AI-startups aanzienlijke investeringen aan van techgiganten zoals Tencent, SoftBank, Alibaba en Samsung, waardoor de adoptie van AI in supply chain-processen steeds sneller gaat. 


5. Geopolitieke en Economische Invloeden

Handelsoorlogen, sancties en geopolitieke spanningen hebben de afgelopen jaren een impact gehad op sourcingstrategieën. De voortdurende spanningen tussen de VS en China, evenals de verschuivingen in wereldwijde handelsakkoorden, dwingen bedrijven om flexibeler te zijn in hun supply chain-beheer. Veel bedrijven kiezen ervoor om te diversifiëren en niet meer afhankelijk te zijn van slechts één productieland. 

Daarnaast erkent de EU het strategisch belang van Centraal-Azië als een cruciale schakel tussen Azië en Europa. De EU heeft via de Global Gateway belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van de Trans-Kaspische vervoerscorridor, wat bijdraagt aan een betere handelsconnectiviteit in de regio. De groeiende invloed van China, vooral via het Belt and Road-initiatief, heeft de regio nog belangrijker gemaakt. Dit initiatief, ook bekend als de Nieuwe Zijderoute, is een wereldwijd infrastructuur- en investeringsproject waarmee China zijn handelsroutes uitbreidt en connectiviteit tussen Azië, Europa en Afrika bevordert. Tegelijkertijd verminderen geopolitieke spanningen, zoals de Russische invloed in Centraal-Azië en de impact van de oorlog in Oekraïne, de stabiliteit in de regio. Dit dwingt bedrijven om nog strategischer na te denken over hun supply chains en hun afhankelijkheid van bepaalde markten te verkleinen. 


6. De Opkomst van Smart Factories

Industrie 4.0 speelt een steeds grotere rol in de Aziatische productielandschap. Slimme fabrieken, uitgerust met IoT-technologie, robotica en geavanceerde productiemethoden, maken efficiëntere en flexibele productie mogelijk. Dit betekent lagere kosten en snellere levertijden, wat een cruciale factor zal zijn in de toekomst van sourcing. Bovendien spelen automatisering, AI en blockchain een steeds grotere rol binnen smart factories. Met de snelst groeiende AI-industrie ter wereld investeren landen als China, Zuid-Korea en Japan fors in geavanceerde productieprocessen. De implementatie van AI in fabrieken verhoogt de productiviteit, terwijl blockchain zorgt voor transparante en efficiënte supply chains en sourcingprocessen. 


Logo | We R Asia

Wij zijn We R Asia, al sinds 2007 gespecialiseerd in het  uitbesteden van productie op maat in Azië . Vanuit Nederland zorgen we er samen met onze collega’s in China, Vietnam en India voor dat we de juiste fabrikant voor jouw product zoeken. We begeleiden je in het hele proces: van de sampleproductie tot aan de levering. Onze klant is bijvoorbeeld een groothandel, webshop van productiefabriek met (interesse in) een eigen merk, en koopt in voor minimaal 40.000 euro per jaar.
Heb je plannen om je productie uit te besteden of heb je interesse in een kwaliteitscontrole op locatie in China, Vietnam of India? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 413 395250 of  info@we-r-asia.com .

Do you want to stay up-to-date about recent developments? Subscribe to our monthly newsletter!

Contact

Dutch headquarters
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
The Netherlands

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

COC: 55560946

Vietnam office
Address: Bo Bao Tan Thang Street
Area: Son Ky Ward
District: Tan Phu
City: Ho Chi Minh City

 

India office
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

China office
Address: No. 8 Block D.
Postal code: 523710
City: Dongguan
Province: Guangdong

en_USEN