Jort Kelder: Ondergedompeld worden in de Chinese etiquette

In het nieuwe wereldrijk, Shanghai, is Jort Kelder uitgenodigd voor een pakkenpartij. Hij gaat in China kijken of de Chinezen ook weten hoe het heurt. Hierbij stelde hij zichzelf de vraag of de nieuwe generatie van China ook waarde hecht aan de oude tradities en etiquette. Lees hieronder de Chinese etiquette van het begroeten van elkaar tot een typisch Chinees diner.


 

Begroeten

Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven. Maar de drie kussen die wij hier in Nederland zo gebruikelijk vinden, dat moet je in China toch echt niet doen. Chinezen kussen elkaar nooit in het openbaar.

De nieuwe generatie van China krijgen steeds meer te maken met buitenlandse vrienden of zakenpartners. Daarom kan het voorkomen dat zij elkaar wel begroeten met een kus op elke wang, maar ook hierbij zullen ze elkaar niet aanraken. Dit zal bij twee Chinese mensen die elkaar begroeten nooit voorkomen.



 

Clothing

De dresscode van China is vaak casual, maar binnen bedrijven van sommige branches wordt verwacht dat de medewerkers zich formeel kleden. Traditioneel gezien kleedden mensen zich vaak in het donkerblauw, afgeleid van het Maopak dat vroeger veel werd gedragen. De oudere generatie in China hecht hier nog veel waarde aan en zal hier vaker in gezien worden dan de nieuwe generatie. Vrouwen in China vinden het leuk om zich modieus aan te kleden en velen dragen dan ook elke dag hakken, minimaal 10 centimeter.



 

Tafelmanieren

De Chinese cultuur heeft een wat afwijkende tafeletiquette ten opzichte van de Europese cultuur. Ze zitten aan een ronde tafel waarbij het eten op schalen in het midden staat. Het middelste gedeelte draait rond zodat iedereen goed bij het eten kan. Er wordt natuurlijk met stokjes gegeten en het kan er lawaaiig aan toe gaan.


Een belangrijke regel is dat je tijdens het Chinese diner nooit alleen mag drinken. Er moet getoost worden zodat je samen van de wijn kan genieten. Door te toosten nodig je altijd iemand uit om met jou te drinken. En niet alleen wordt er vaak getoost, ook is het gebruikelijk om je glas volledig leeg te drinken tot er opnieuw wordt getoost. Er wordt bij een Chinees diner stevig gedronken omdat een toost niet geweigerd mag worden, er moet oogcontact zijn met elkaar en het glas moet tot de bodem leeg gedronken worden.


In de meeste landen mag er absoluut niet geslurpt worden tijdens het eten. Maar dit is in China heel normaal, hier is het gebruikelijk om hard te slurpen tijdens het eten. Ook een boer laten tijdens het eten is geen probleem in China, het laat zien dat je een goede avond hebt gehad.



 

Benieuwd naar de avonturen van Jort in Shanghai? Bekijk here zijn ervaring met de Chinese etiquette.

Do you want to stay up-to-date about recent developments? Subscribe to our monthly newsletter!

Contact

Dutch headquarters
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
The Netherlands

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

COC: 55560946

Vietnam office
Address: Bo Bao Tan Thang Street
Area: Son Ky Ward
District: Tan Phu
City: Ho Chi Minh City

 

India office
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

China office
Address: No. 8 Block D.
Postal code: 523710
City: Dongguan
Province: Guangdong

en_USEN