Het Chinese Nieuwjaar: Zo vier je het
Terwijl de kerstpakketten je om de oren vliegen, je stofzuiger het ondertussen begeeft van de naalden die al van je kerstboom zijn gevallen en de discussies betreffende het kerstdiner een paar graden Celsius zijn gestegen ondanks het gure weer, kijken wij vanaf ons kantoor in Veghel naar onze vrolijke boodschappen uit de gelukskoekjes, naar de naaldloze lampionnen aan het plafond en naar wat goudgekleurde afbeeldingen van honden. Waarom? Meer heeft de viering van het Chinese Nieuwjaar niet nodig! Behalve een stel drakendansers. En misschien wat illegaal Chinees vuurwerk. Maar in ieder geval een Chinees Nieuwjaarsfeest bij We R Asia.
Back to the future
In China zijn ze er allang mee bezig; het Chinese Nieuwjaar. Volgens de Chinese kalender zal China op vrijdag 16 februari overgaan in het jaar 4715. Dit betekent voor de Chinezen twee á drie weken van familie, vrienden en feest. Van 10 februari tot en met 25 februari heeft heel China vrij. Dit feest wordt groots gevierd met lampionnen, draken- en leeuwendansers en veel rode kleuren en vuurwerk om demonen weg te jagen. Elke dag in deze twee weken heeft een bepaalde betekenis en activiteit. Deze feestdagen zijn namelijk de belangrijkste van alle feestdagen in het jaar.
Onze Chinese collega’s hebben daarom gelukkig al tijdig orders ontvangen van onze klanten wegens de grote drukte en voorbereidingen. Je kunt immers niet voorbereid genoeg zijn op de jaarwisseling.
Sterrenbeelden
Chinezen zijn nogal bijgelovig. Dat blijkt ook uit het Chinese Nieuwjaar. Elk jaar wordt weer een ander sterrenbeeld toebedeeld; 12 dieren uit de Chinese dierenriem. Een cyclus van 12 jaar dus. Zoals wij dat in de Gregoriaanse kalender maandelijks kennen. Echter kent de Chinese dierenriem écht alleen maar dieren. Het aankomende Chinese Nieuwjaar is bestempeld als het jaar van de hond. Toch is de Chinese astrologie wat gecompliceerder en kent het nog een parallel lopende 5 elementen cyclus, die jaarlijks verandert. Deze bestaan uit hout, vuur, aarde, water en metaal. Dit jaar is dus bijvoorbeeld Aarde Hond. Ten slotte bestaat er nog zoiets als een benaming voor oneven (yang) en even (yin) jaren. Het komende jaar is dus Yang Aarde Hond. Ben je al in de war?
Het Chinese Nieuwjaar bij We R Asia
Ook bij ons heeft het Chinese Nieuwjaar een bijzonder plekje in het hart. In eerste instantie met name omdat het voor onze Chinese collega’s zo’n bijzondere aangelegenheid is. En niet alleen alle Chinezen zetten zich jaarlijks schrap voor dit heugelijk feit, maar vrijwel heel Azië viert het Chinese nieuwjaar met ze mee. Wie zijn wij dan om deze traditie niet te eren hier in Nederland?
Indertijd hebben we er daarom onze eigen waardevolle traditie van gemaakt. Jaarlijks vieren we namelijk het Chinese Nieuwjaar op het hoofdkantoor in Veghel met onze partners om gezamenlijk te proosten op voorspoed en geluk.
Aankomende februari wordt dus uiteraard weer op ons kantoor het Chinese Nieuwjaar gevierd, voorzien van bruisende cocktails, culinaire Aziatische gerechtjes en typisch Chinese karaoke. Niet te vergeten, de opmerkelijke Aziatische workshops die te volgen zijn, en de voetjes die onvermoeibaar van de vloer gaan voor de DJ-booth. Deze keer worden we zelfs vergezeld door onze Chinese collega Schumi, die twee weken in het oer-Hollandse Veghel zal gaan vertoeven. Ben je benieuwd hoe we dit afgelopen jaar hebben ingeluid? Bekijk dan here de aftermovie!