Als Nederlandse expat in China – Nathan, 1421 Consulting Group
Veel bedrijven vertrekken naar China om daar hun geluk te zoeken of laten hun producten in China produceren. Maar hoe is het nou om als Westerling in China te werken en te wonen, en hoe kom je in China terecht? Nathan van ‘1421 Consulting Group’ vertelt je meer over zijn leven als expat in China. Hij legt uit hoe hij Westerse bedrijven kan helpen om de oversteek te maken naar China.
Een tussenjaar in Thailand
De meeste studenten van tegenwoordig gaan vaak na het afronden van hun studie op reis. Waar voorheen Australië ‘the place to be’ was voor backpackers, is Zuid Oost Azië nu flink terrein aan het winnen. Ook ik ben gaan reizen. Met een tussenjaar tijdens mijn studie reisde ik af af naar Thailand. Een reis die mijn ogen hebben geopend en de liefde voor Azië in vuur en vlam heeft gezet.
Stage in China
Bij terugkomst in Nederland stond ik voor de keuze om tijdens mijn Master een stage te gaan lopen. Een stage in het vertrouwde Nederland was mogelijk, maar mijn focus ging gelijk naar het buitenland en dan natuurlijk het liefst naar Azië. Tijdens mijn zoektocht naar een geschikte organisatie kwam ik terecht bij ‘Peter Pronk’, oprichter van 1421 Consulting Group in Peking. Ik werd aangenomen en vertrok naar China voor opnieuw een onvergetelijk avontuur. Na een fantastische stage in China heeft het land mijn hart gestolen en was ik vast beraden om na mijn Master hier een baan te gaan zoeken. Al snel kreeg ik wat aanbiedingen van verschillende bedrijven en ontving ik een concreet aanbod van een Duits bedrijf dat vestiging heeft in Shanghai. Helaas kon ik bij hen geen werkvisum krijgen.
Uiteindelijk heb ik besloten om de baan niet aan te nemen en verder te gaan zoeken. Achteraf was dit een goede beslissing geweest en kwam ik opnieuw in contact met Peter. Hij bood mij een baan aan in het zuiden van China waar ze nog een vacature open hadden staan. Ondertussen ben ik alweer twee jaar actief voor 1421 Consulting Group en ben ik doorgegroeid naar General Manager in Zuid-China.
Het leven als expat
Na een aantal jaren in China te wonen weet ik dat het leven hier heel dynamisch en vooral heel erg leuk is. Als expat in China leef je vooral in een hoger segment. Het leven is daarom niet per se heel veel goedkoper, maar het is vooral een stuk dynamischer als je het vergelijkt met Nederland. Elke dag gebeurt er wel weer iets en soms kan je er ook wel echt gek van worden. Als ik dan weer in Nederland ben dan besef ik dat Nederland erg stabiel is, wat het leven verder niet heel spannend maakt.
Natuurlijk ligt dat helemaal aan jezelf hoe jij je leven leeft, maar in China krijg ik het gevoel dat elke dag weer een nieuw avontuur is. Dat het leven in China anders is dat valt natuurlijk niet te ontkennen, maar als expat in China kun je gewoon leven zonder ook maar iets van de Chinese cultuur mee te krijgen. Vooral de grote steden zijn erg modern waardoor je weinig merkt van de authentieke Chinese cultuur. Pas als je meer naar het binnenland trekt dan merk je pas wat de echte Chinese cultuur is en kom je bijna geen Westerse invloeden meer tegen. De Westerse cultuur is er zelfs zo ver te vinden dat het krijgen van een normale kop koffie een ontzettend lastige opgave is. De caffeine hoofdpijn door het tekort aan koffie was tijdens een van de reisjes van mij en Peter toch wel erg zwaar, maar het is het zeker wel waard. De tripjes die ik door het land maak zijn zo ontzettend bijzonder en het liefst zou ik alle gebieden in China willen bezoeken. Dit is helaas lang niet altijd mogelijk en vooral nu zit ik in een drukke peridode waardoor reizen even niet mogelijk is. Elk gebied is weer totaal anders wat het reizen door het binnenland zo bijzonder en leuk maakt.
China in de toekomst
Wat de toekomst in China gaat brengen is voor iedereen een vraagteken. Zelf hoop ik dat ik nog lang welkom ben in China en dat ik mijn werk nog voor lange tijd kan uitvoeren. Ik ben nu twee jaar actief in China, maar China sluit steeds meer haar deuren en langzaamaan verdwijnt de interesse in buitenlandse ondernemingen. Alleen wanneer een bedrijf echt toegevoegde waarde heeft voor het land staat de regering er voor open. Daarnaast worden de fabrieken in China ook duurder en vertrekken bedrijven steeds meer naar buurlanden zoals Vietnam, Cambodja en Laos.
De oversteek maken naar China
Wanneer bedrijven in Nederland besluiten om de oversteek te maken naar China kunnen wij ze op alle vlakken helpen en hun zorgen uit handen nemen. Zodra ze het idee hebben om in China aan de slag te gaan, maken wij analyses van de markt en concurrenten en kijken wij welke steden het meest geschikt zijn om het bedrijf te vestigen. De regelgeving is ook een belangrijk detail en zorgen wij ervoor dat onze klant van alles op de hoogte is. Daarnaast registreren wij de bedrijven bij de instanties waar dit nodig is en gaan wij op zoek naar geschikt personeel. Er zijn altijd zaken die door bedrijven over het hoofd worden gezien en ook hier bereiden wij onze klanten op voor. Door bedrijven te helpen met het opstarten van hun onderneming in China kunnen we het stukje ‘China’ van ze uit handen nemen. Op deze manier kunnen onze klanten de dingen doen waar zij goed in zijn en doen wij de dingen voor onze klanten waar wij in uitblinken.
Samen met We R Asia
Via mijn collega Michael zijn We R Asia en 1421 Consulting Group met elkaar in contact gekomen. Mensen die wij niet verder kunnen helpen sturen we door naar We R Asia en vice versa . Op deze manier kunnen we er allebei voor zorgen dat we onze klanten op de juiste manier kunnen helpen. Dankzij dezelfde mentaliteit die We R Asia uitstraalt is het erg prettig om met ze samen te werken. We hebben dezelfde werkwijze en hetzelfde doel voor onze klanten als We R Asia; mensen betalen ons om de hoofdpijn te voorkomen en alleen de voordelen over te houden. De kwaliteit staat bij beide bedrijven voorop en dat moet je hebben als professional!