Een speciale gast in Nederland: onze collega uit China

Op 18 februari 2016 hebben wij bij We R Asia weer een fantastische borrel gehad waarbij we samen met onze klanten en partners het Chinese Nieuwjaar hebben gevierd. Dit jaar hadden we een hele speciale gast in ons midden, namelijk; Vanessa, onze collega uit China.

Vanessa

Vanessa is inmiddels al acht jaar werkzaam voor We R Asia gaat elke dag met veel plezier naar haar werk: “Werken voor We R Asia betekent voor mij elke dag weer een nieuwe uitdaging aan gaan. Geen dag is hetzelfde en je hebt met ontzettend veel verschillende productaanvragen te maken. Hierdoor heb ik elke dag contact met andere leveranciers en ook het dagelijkse contact met mijn Nederlandse collega’s is erg leuk. Omdat we tegen sommige dingen anders aankijken én het tijdsverschil is het niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk komen we er altijd goed uit.”

Chinees Nieuwjaar in China

Waarom vieren de mensen in China het Chinese Nieuwjaar en wat zijn de typische tradities die bij deze feestdag horen? Als onze collega uit China vertel Vanessa in deze blog meer over het Chinese Nieuwjaar en de bijbehorende tradities.

“Het Chinese Nieuwjaar is een echte Chinese traditie. De Chinezen vanuit de stad gaan terug naar hun ouders die elders in het land wonen, om samen met de hele familie deze dag te vieren. Een soort jaarlijks terugkerende familiereünie. In China is het nieuwjaar een belangrijke dag voor de bevolking en dat gaat gepaard met vele tradities. Het is een dag waar iedereen het hele jaar naar uitkijkt en er wordt door iedereen dan ook veel tijd en aandacht aan besteedt. De avond is extra speciaal. Er worden dan veel verschillende gerechten gemaakt en de hele familie eet samen; het wordt in China dan ook wel ‘Chinese Eve Dinner’ genoemd.”

Dit jaar was Vanessa tijdens het Chinese Nieuwjaar in Nederland en heeft ze in plaats van nieuwjaar, carnaval gevierd. Maar wanneer ze het nieuwjaar wel in China viert, dan gaat ook zij terug naar haar geboorte dorp om daar samen met heel haar familie deze belangrijke feestdag te vieren.

“Het afsteken van vuurwerk is één van de belangrijke tradities voor de Chinezen tijdens het nieuwjaar. Hier wordt dan ook veel van afgestoken. In de dorpen en kleinere steden wordt het vuurwerk nog door de inwoners zelf afgestoken, eigenlijk net zoals in Nederland, maar in de grotere steden wordt het georganiseerd afgestoken en kan men de meest spectaculaire vuurwerkshows bewonderen. En net zoals in Nederland gaan de eerste pijlen pas om stipt 0:00 uur de lucht in.”

Als toerist en collega uit China in Nederland

Het bezoek van Vanessa aan Nederland is voor haar, haar eerste reis buiten Azië. Een compleet nieuwe ervaring voor haar en een heel avontuur. Zelf zegt ze: “Ik vond het een hele leuke trip waarin ik veel plekken heb bezocht. Ik hoop dat ik snel een keer terug kan komen.”

In de weken dat Vanessa in Nederland was heeft ze inderdaad veel gezien, bijna elke dag ging ze wel op pad met Jasper, Ben of andere bekende van We R Asia. Ze geeft aan dat ze erg blij en dankbaar is dat ze deze reis heeft mogen maken om zo ook een ander deel van de wereld te kunnen zien. Een echte cultuurshock was het echter niet, daarvoor zijn ze in China al goed op de hoogte van hoe het er in Europa aan toe gaat.

Daarnaast zijn zowel Ben als Jasper regelmatig samen met klanten in China en wordt er ook veel over Europa gesproken. Zelf heeft ze voorafgaand ook niet stil gezeten en begon ze goed voorbereid aan haar reis.

Wat Vanessa opviel tijdens haar verblijf in Nederland, was dat de Nederlanders erg vriendelijk waren en heel goed Engels spreken. Zelf heeft ze de studie ‘Advanced English for Business’ gevolgd en met succes afgerond.

Hierdoor beheerst Vanessa de Engelse taal zeer goed en valt er makkelijk met haar te communiceren. Waar ze ook erg over is te spreken is het Nederlandse weer. In de twee weken dat ze in Nederland was heeft ze ongeveer alle verschillende weersomstandigheden meegemaakt: “Het was wel koud, maar heb gelukkig ook veel zonnige dagen meegemaakt.”

Als we het hebben over de verschillen tussen Nederland en China is het eerste wat in haar opkomt het eten. Hoewel ze erg kon genieten van alle Nederlandse lekkernijen, zou ze niet willen ruilen met het Chinese eten. Wat ze echter wel gaat missen is het verse brood dat wij hier hebben en natuurlijk de stroopwafels. Hier heeft ze, voordat ze weer huiswaarts keerde, een kleine voorraad voor ingeslagen.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Gegevens

Hoofdkantoor Nederland
Hoogstraat 5b
5462 CW   Veghel
Nederland

T: +31 413 395250
E: info@we-r-asia.com

KvK: 55560946

Kantoor Vietnam
Adres: 37/1 Bo Bao Tan Thang Street
Buurt: Son Ky Ward
District: Tan Phu
Stad: Ho Chi Minh City

 

Kantoor India
Adres: 142, 19B, 17 Main
Sector 3, HSR lay-out
Postcode: 560102
Stad: Bengaluru

Kantoor China
Adres: No. 8   Block   D.
Postcode: 523710
Stad: Dongguan
Provincie: Guangdong

nl_NLNL